Samana päivänä (ma 27.10.) ja melkein samaan aikaan kaksi Suunnistusmatkojen ryhmää lähti ”valloittamaan maailmaa”. 30 henkilöä Pekka Laurin johdolla lähtivät viikoksi Turkin Istanbuliin ja osallistuivat Istanbulin 5-päiväisiin suunnistuskisoihin. 50 henkilöä Jyrki Routsin johdolla lähtivät kahdeksi viikoksi Brasiliaan WMOC 2014 kisoihin. Minä jäin tällä kertaa kotiin hoitamaan lapsia (3 poikaa: 14v, 7v ja 10kk). Nyt molemmat ryhmät onnellisesti saapuneet takaisin kotimaahan.

Vuoden lentoyhtiöksi Euroopassa 4 kertaa peräkkäin valittu Turkish Airlines toimitti Istanbulin matkalaiset mukavasti ja hyvin ravittuina perille Ataturkin lentokentälle. Kentältä hotelliin matkatessamme saimme kokea ensimakua Istanbulin 15 miljoonan asukkaan muodostamasta liikennekaaoksesta, jossa turvallisuusväli mitataan enemmänkin senteissä kuin metreissä. Hotellimme sijaitsi onneksi kaupungin historiallisessa keskustassa, jossa kadut ovat kapeita ja auto liikenne vähäistä. Turkin liikkennesääntöjen mukaan autoilla on aina etuajo-oikeus, joten pyöräilijöiden ja jalankulkioiden on viisainta pysytellä poissa vilkkaammin liikennöidyiltä väyliltä. Kisoihin jouduimme ajamaan joka aamu keskustan läpi, joka tiesi aikaista herätystä ja 1-2 tunnin istumista bussissa. Aikainen herätys ei tosin tuottanut suuria ongelmia, koska läheisen moskeijan Imaami kutsui oikeauskoisia rukoukseen aamuisin yleensä jo ennen kuutta. Kisat suunnistettiin peitteisissä ja mäkisissä maastoissa ukrainalaisten piirtämillä kartoilla ja itävaltalaisten suunnittelemilla radoilla. Muut kisajärjestelyt sujuivat turkkilaisten toimesta kiitettävästi. Erikoismainita ilmaiselle tee tarjoilulle, jonka toivoisi yleistyvän myös Suomen kevät ja syys kisoissa. Maastojen haastavuutta lisäsi sateinen sää, joka vaikeutti kartanlukua ja muutti polut puroiksi ja purot joiksi. Istanbuliin on helppo tulla toisenkin kerran, kun uusia kavereita tuli roppakaupalla. Kaupungissa on lähes mahdoton astua kahta askelta kauemmas hotellista kuulematta: ”Hello my friend...”.

Jyrkin hyvällä johdolla Brasilian matka meni suunnitellun ohjelman mukaisesti. "Vaarallisesta" Riosta selvittiin ilman mittavia menetyksiä. Koruvaras iski Copacapanalla, mutta saalis oli tosi laiha. Suunnistusosuus alkoi miljoonakaupunki Porto Alegresta ja jatkui rauhallisessa joulukaupunki Canelassa. Sprinttifinaali juostiin erikoisessa piknik-puistossa. Kisakarttaan mahtui paljon keltaista ja vihreää. Puistossa on myös mahtava 130 metriä korkea putous. Pitkät matkat juostiin pääosin hyväkulkuisissa metsissä ja jopa niityillä. Finaali oli fyysisesti raskas pääosin korkeuseroista johtuen, mutta oli siellä myös Suomesta tuttua hakkuujätettä ja aina poikittain. Sprintin parhaat: Katri Salo (W35) viides ja Pirkko Kalliola (W60) myös viides. Pitkällä matkalla paras oli Jorma Nissilä (M55) tutulla neljännellä sijallaan. Canelan hotellin hyvät ruuat ja hienot maisemat kruunasivat hyvin onnistuneen matkan. Muutamat "tykästyivät" paikalliseen juomaan nimeltä Caipirinha ja miettivät varmasti nyt miten sitä saa Suomesta? Onneksi ryhmämme kaikki lennot pitivät aikataulunsa. Ilma oli vaihtelevaa, mutta lämminta ja pääosin aurinkoista. Paitakauppa kävi vilkkaana kisapaikalla sekä Porto Alegressa (suosittu jalkapalloseura Gremio). Paidat erottuvat varmasti ensi keväänä suunnistuskisapaikoilla. Matkanjohtajan mukaan matkassa oli todella loistava porukka.

Parhaillaan voi ilmoittautua näille matkoille:

PORTUGAL O-MEETING JA TROFEU DE ORIENTACAO DO MINHO 2015 (WRE), Ke 11.2.– Ke 18./Su 22.2.2015

ANTALYAN O-FEST MA 23.2. - MA 2.3.2015, TURKKI

PÄÄSIÄISMATKA BEOGRAD OPEN JA BABE CUP KISOIHIN KE 1.-TI 7.4.2015

MATKA VETERAANIEN MM-KISOIHIN, WMOC 2015, GÖTEBORG, RUOTSI 25./26.7.-1/2.8.2015

JSN Boot template designed by JoomlaShine.com